Coordinator Internationale Functies - Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vereisten voor internationaal werken

Hoe maak je een kans op een loopbaan bij een internationale organisatie? Naast het voldoen aan kennis- en ervaringseisen, waarbij internationale ervaring cruciaal is, is het belangrijk je te onderscheiden. Dit doe je onder andere door in je CV of sollicitatieformulier aandacht te besteden aan de door jou behaalde resultaten die voor de functie relevant zijn.

Kwaliteiten en competenties

Steeds meer internationale organisaties (IO’s) maken gebruik van competentiegerichte werving en selectie. Alleen kandidaten die voldoen aan de kennis- en ervaringseisen komen op een shortlist. De VN besteedt het maken van deze shortlist soms uit. Vervolgens worden kandidaten in een selectie-interview gescreend op de vereiste competenties.

Iedere IO stelt eigen selectiecriteria op. De Wereldbank hanteert een normprofiel voor leidinggevende posities. De VN niet, maar gebruikt een eigen competentietabel met ideaaltypische gedragsvoorbeelden. Bij de VN vereist een positie op D-niveau visie, integriteit, leiderschap, strategisch inzicht en organisatiesensitiviteit, professionalisme, onderhandelen, besluitvaardigheid, oordeelsvorming, creativiteit, multidisciplinair teamwork in een multiculturele context, klantgerichtheid, netwerken, externe gerichtheid, analytisch vermogen en communicatieve vaardigheden. Bekijk ook de pagina ‘Waarbij kan CIF helpen?’.

Talenkennis

Uitstekende beheersing van het Engels, mondeling en schriftelijk, is altijd vereist.
Goede beheersing van het Frans en van een derde VN-taal zoals Spaans, Arabisch, Russisch of Chinees strekt tot aanbeveling, vooral voor functies in de desbetreffende taalgebieden.

Overige vaardigheden

Voor specialistische functies of posities op bijzondere locaties gelden additionele, specifieke functievereisten.

Houd er rekening mee

  • Dat geografische en gendercriteria een belangrijke rol kunnen spelen bij benoemingen. Westerse, mannelijke kandidaten in de vijftig maken minder kans op een hoge positie dan vrouwelijke kandidaten, zeker als deze afkomstig zijn uit ontwikkelingslanden;
  • Dat externe kandidaten vaak concurreren met uitstekend gekwalificeerde interne kandidaten. Steeds meer IO’s stimuleren de interne doorstroom naar hogere leidinggevende posities middels een eigen MD-beleid;
  • Dat lobbyende landen soms een koppeling maken tussen benoemingen en extrabudgettaire financiering. IO’s die in financiële nood verkeren zijn soms geneigd voor een package deal te kiezen.

NB: Het selectieproces voor de politieke (top-)benoemingen volgt een geheel eigen logica. Daarbij vormt het profiel van de kandidaat maar één van de vele factoren.