Coordinator Internationale Functies - Ministerie van Buitenlandse Zaken

Europese Unie

Afdeling Algemene Bestuursdienst PV EU

De afdeling Algemene Bestuursdienst (ABD) van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PV EU) is het aanspreekpunt voor alle Nederlanders werkzaam bij de EU en assisteert in veel gevallen ook Nederlanders die willen werken bij de EU. De ABD staat bijvoorbeeld kandidaten bij tijdens sollicitatieprocedures. Aan Nederlanders die het concours succesvol hebben doorlopen biedt de ABD begeleiding bij het zoeken van een baan binnen één van de Europese instellingen of agentschappen. Ook ondersteunt de ABD mensen die door de voorselectie van een EU-traineeship zijn gekomen, solliciteren als Contract Agent, of die een functie ambiëren bij één van de vele Europese Agentschappen. De ABD is te bereiken via bre-abd@minbuza.nl.

Het EU concours voor vaste aanstellingen

Solliciteren voor een vaste aanstelling bij de EU gaat anders dan gebruikelijk is in Nederland. Om in te stromen bij de EU doe je mee aan een concours. Deelname aan het concours is, uitzonderingen daar, de enige mogelijkheid om een vast contract te bemachtigen bij de Europese instellingen. Wanneer je een concours behaalt, wordt je laureaat; dit betekent dat je mag solliciteren op vacatures bij zowel de instellingen als de Europese agentschappen. Op deze website kun je zien wanneer er concoursen worden opengesteld en kun je je aanmelden. Hier vind je de algemene bepalingen voor het concours.

Er worden twee type concoursen georganiseerd: generalistenconcoursen en specialistenconcoursen. Het generalistenconcours (AD5) staat open voor iedereen die aan de voorwaarden van deelname voldoet en wordt meestal één keer per jaar opengesteld. Voor specialistenconcoursen ligt het aan de vraag naar kandidaten welke concoursen en hoe vaak deze concoursen worden gehouden. Voorbeelden van specialistenconcoursen zijn het audit-concours, economen-concours, juristen-concours en linguïsten-concours. Bij deze concoursen wordt soms ook gevraagd naar kandidaten met (leidinggevende) werkervaring.

Kijk voor de procedure van het concours op de website van de PV EU of op website van www.werkenbijdeeu.nl

Indien je het goede bericht hebt ontvangen dat je het concours gehaald hebt, betekent dit dat je mag solliciteren op beschikbare vacatures bij de EU instellingen en agentschappen. De Algemene Bestuursdienst van de PV EU in Brussel helpt graag met sollicitaties en heeft een aantal tips. Neem hiervoor contact op met bre-abd@minbuza.nl.

Tijdelijke aanstellingen bij de Europese Unie

Er bestaan verschillende mogelijkheden om bij de Europese instellingen te werken op een tijdelijk contract. Tijdelijke functies zijn o.a. mogelijk bij de Directoraten-Generaal van de Europese Commissie, bij de Bureaus van de Commissie die verbonden zijn aan een Directoraat-Generaal, bij agentschappen, bij een vertegenwoordiging van de Europese Commissie of een delegatie van de Europese Dienst voor Extern Optreden. Voor het werken op een tijdelijk contract is het behalen van het concours niet noodzakelijk. De duur van deze tijdelijke contracten is meestal tot 6 jaar, afhankelijk van het type contract.

·         Contract Agent

Het mogelijk om tijdelijk bij de Europese instellingen aan de slag te gaan als Contract Agent. Er zijn twee categorieën Contract Agents. De informatie over de verschillende categorieën is hier te vinden.

Het tijdelijke contract wordt gegeven voor beperkte termijn, vaak eerst met een korter contract van 6-12 maanden. Daarna kan het contract verschillende keren verlengd worden, tot maximaal 6 of 10 jaar, afhankelijk van het type Contract Agent. Bij agentschappen is het mogelijk uiteindelijk een vast contract te krijgen.

Kijk voor meer informatie over Contract Agent functies de website van de PV EU of op website van www.werkenbijdeeu.nl

·         Temporary Agent

Het is ook mogelijk om als Temporary Agent aan de slag te gaan. De contractduur van deze contracten is maximaal 6 jaar. Bij functies als Temporary Agent kan het gaan om zeer gespecialiseerd werk, een aanvulling van personeelstekorten, werkzaamheden voor een kabinet of commissaris of specifieke werkzaamheden in de wetenschappelijke sector. Meer informatie over een functie als Temporary Agent is te vinden op deze website. Kijk voor meer informatie over Temporary Agent functies de website van de PV EU of op website van www.werkenbijdeeu.nl

·         Interimair

Als interimair vervang je vaak tijdelijk een werknemer die bijvoorbeeld met zwangerschaps- of ziekteverlof is of ondersteun je een afdeling in korte drukke periodes. Na iedere zes maanden in dienst zal je verplicht een maand uit dienst moeten zijn om een nieuw interimair contract te kunnen krijgen. Interimaires worden niet centraal geworven, maar veelal direct geselecteerd door de afdelingen. Vaak worden interimair functies vervuld door voormalig trainees. Neem contact op met het afdelingshoofd van een voor jou interessante unit om te vragen naar de mogelijkheden. Stuur ook altijd je CV mee.

Traineeships bij de EU instellingen

Je bent (bijna) afgestudeerd, ambitieus en internationaal georiënteerd. Je wilt inhoudelijk uitdagende werkervaring opdoen die maatschappelijk relevant is. Dan is de EU de plek voor jou. Als trainee krijg je de kans om je te buigen over uiteenlopende onderwerpen – stuk voor stuk thema’s die hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Van klimaatverandering tot onderwijs en van economische ontwikkeling tot buitenlands beleid. Dat doe je op hoog niveau, omringd door de bestuurlijke en ambtelijke top van Europa.

Gedurende 5 maanden doe je zeer waardevolle internationale werkervaring op en werk je samen met ambitieuze en getalenteerde mensen uit heel Europa. Je legt daarbij contacten die bepalend kunnen zijn voor de rest van je loopbaan. Voor de meeste traineeships geldt dat je een maandelijkse vergoeding ontvangt. Binnen de EU-instellingen zijn diverse mogelijkheden om stage te lopen. Elke instelling heeft zijn eigen traineeshipsprocedures.

Zie hieronder een overzicht van de verschillende traineeships en stages:

Europese Commissie Blue Book traineeship

 • Start: 1 maart of 1 oktober
 • Duur: 5 maanden
 • Deadline voor aanmelding: eind augustus (voor de stageperiode vanaf maart) of eind januari (voor de stageperiode vanaf oktober)
 • Ondersteuning PV EU: Als je bent voorgeselecteerd voor het Blue Book traineeship van de Europese Commissie kan de Algemene Bestuursdienst je helpen met het verzekeren van een plek als trainee door je in contact te brengen met Nederlandse ambtenaren bij de Europese Commissie. Neem hiervoor contact op met bre-abd@minbuza.nl zodra je te horen hebt gekregen dat je pre-indentified bent voor het Blue Book.

Europees Parlement Schuman traineeship

 • Start: 1 maart of 1 oktober
 • Duur: 5 maanden
 • Deadline voor aanmelding: 15 oktober (voor de stageperiode vanaf maart) of 15 mei (voor de stageperiode vanaf oktober)
 • Ondersteuning PV EU: Er is geen pre-selectie. Zodra je te horen krijgt dat je aanmelding gevalideerd is, kun je contact opnemen met de Algemene Bestuursdienst voor advies via bre-abd@minbuza.nl

Raad van de Europese Unie

 • Start: 1 maart of 1 september
 • Duur: 5 à 6 maanden
 • Deadline voor aanmelding: eind augustus (voor zowel de stageperiode vanaf maart als voor de stageperiode vanaf september (van het jaar daarop)

Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)

 • Start: 16 februari of 16 september
 • Duur: 5 maanden
 • Deadline voor aanmelding: 1 oktober (voor de stageperiode vanaf februari) of 1 april (voor de stageperiode vanaf september)

Comité van de Regio’s (CoR)

 • Start: 16 februari of 16 september
 • Duur: 5 maanden
 • Deadline voor aanmelding: 1 oktober (voor de stageperiode vanaf februari) of 1 april (voor de stageperiode vanaf september)

Daarnaast is het ook mogelijk om je in te schrijven voor de stageprogramma’s van:

Op deze website staat een overzicht met alle traineeships bij de Europese instellingen en de agentschappen. Kijk voor meer informatie ook op de website van WerkenbijdeEU.nl.

Andere mogelijkheden

Nederlanders die geïnteresseerd zijn in het Junior Experts in Delegation (JED) Programme van de European External Action Service (EEAS) of ambtenaren die geïnteresseerd zijn in het National Experts in Professional Training (NEPT) Programme kunnen voor meer informatie kijken op de website van de PV EU.

Coördinator Europese Topbenoemingen

De Coördinator EU-(top)benoemingen werkt vanuit de PV EU in Brussel. De Coördinator geeft leiding aan de afdeling van de ABD op de PV EU, en houdt zich met name bezig met de (strategische) benoemingen van Nederlanders op de hoogste niveaus. Ook voor gedetacheerde nationaal experts (Experts National Détachés, END’ers) is de Coördinator het aanspreekpunt.

Contactgegevens:
Mw Fenny Steenks
Dhr Stijn Kersten
Mw Lydia Van Hoecke, secretariaat, tel: +32-2-6791537
e-mail: BRE-ABD@minbuza.nl